Λιμάνι Αμφίπολης

To λιμάνι μπορεί να παίξει τον δικό του σημαντικότατο ρόλο στην ανάπτυξη του τόπου. Μπορεί εκτός από τα αλιευτικά σκάφη , να φιλοξενήσει ιστιοπλοϊκά, τουριστικά σκάφη που θα μπορούν να κάνουν ημερήσιες εκδρομές στο Άγιο Όρος ή να κουβαλούν επισκέπτες στον Καστά από όλα την παραλιακή ζώνη και βέβαια υδροπλάνα που θα μπορούν να μεταφέρουν όλο τον χρόνο επισκέπτες -κυρίως υψηλού εισοδήματος- στην περιοχή. Θα μπορούσε στο μέλλον να λειτουργήσει εδώ με την βοήθεια Πανεπιστημίων και Ιδρυμάτων , ακόμα και ένα μουσείο σχετικά με την κατασκευή των πλοίων του Μεγάλου Αλεξάνδρου και να προσελκύει χιλιάδες τουρίστες από όλα τα παράλια , τα αστικά κέντρα , τις γειτονικές χώρες ακόμα και από την Ομογένεια. Τα τεχνικά προβλήματα πρέπει να ξεπεραστούν για να λειτουργήσει το λιμάνι, αφού έτσι θα δημιουργηθεί εμπορική κίνηση που σημαίνει νέες μικρές εταιρίες τροφοδοσίας με καύσιμα και νερό , ενοικίασης τουριστικών σκαφών , πώλησης ειδών αλιείας , εστίασης , επισκευών κινητήρων, parking σκαφών , τουριστικά περίπτερα κλπ. Εμπορική κίνηση σημαίνει εισόδημα και θέσεις εργασίας για νέους ανθρώπους και έσοδα για τον Δήμο.

PHOTO_Gallery-1920x1080_01

Δημοτικός ξενώνας και ορειβατικό καταφύγιο Πρώτης

Ο δημοτικός ξενώνας και το ορειβατικό καταφύγιο της Πρώτης παραμένουν ανενεργά για πολλά χρόνια λόγω γραφειοκρατικών προβλημάτων. Αν λειτουργήσουν, οι διαθέσιμες κλίνες της περιοχής θα αυξηθούν σημαντικά και θα συμβάλλουν στην τοπική ανάπτυξη, αφού η περιοχή χρειάζεται πολλούς μικρούς, ζεστούς, παραδοσιακούς ξενώνες σε όλα τα χωριά για να υποδεχθούν τουρίστες. Επίσης χρειάζεται να ενημερωθούν και να πεισθούν οι ιδιοκτήτες των πολλών ωραίων θερινών κατοικιών που υπάρχουν σε όλους τους οικισμούς, να τις μετατρέψουν σε ενοικιαζόμενες κατοικίες που θα προβάλλονται μέσα από πλατφόρμες στο διαδίκτυο. Έτσι οι ιδιοκτήτες θα έχουν ένα πολύ ικανοποιητικό συμπληρωματικό εισόδημα, οι διαθέσιμες κλίνες της περιοχής θα αυξηθούν, κάποιοι νέοι θα βρουν δουλειές , ενώ θα βοηθηθούν έμμεσα και όλες οι άλλες επιχειρήσεις της περιοχής , αφού θα υπάρχουν επισκέπτες όλο το χρόνο που θα ζωντανεύουν τους οικισμούς.

odi-image-1920x1080_52

Συνεδριακό Κέντρο Αμφίπολης

Το Συνεδριακό Κέντρο Αμφίπολης είναι μία αναγκαιότητα. Η Αμφίπολη κουβαλά ως όνομα ένα τεράστιο ιστορικό φορτίο και πρέπει να μετατραπεί σε κέντρο πολιτισμού διεθνούς εμβέλειας. Στον τόπο αυτό σκαλίστηκαν βραχογραφίες, εδώ υπάρχει το μυθικό Παγγαίο και το μεγαλειώδες μνημείο στον τύμβο Καστά, εδώ έζησε ο Θουκυδίδης, από εδώ ξεκίνησε ο Μέγας Αλέξανδρος, εδώ περπάτησε ο Απόστολος Παύλος. Η διοργάνωση συνεδρίων είναι στρατηγικά ο καλύτερος τρόπος για να γίνει η Αμφίπολη κόμβος πολιτισμού. Σε ένα υψηλού επιπέδου συνεδριακό κέντρο με το όνομα της Αμφίπολης, θα μπορούσαν να φιλοξενηθούν αρκετά συνέδρια ετησίως προσελκύοντας σε τακτική βάση επιστημονικά ιδρύματα, επιστήμονες διεθνούς κύρους αλλά και υψηλού επιπέδου επισκέπτες. Η πρόταση της Ωδής είναι να μετατραπεί κάποιο παλιό μεγάλο βιομηχανικό κτίριο σε συνεδριακό κέντρο.

odi-image-1920x1080_37

Ορεινά μονοπάτια και πεζοπορικές διαδρομές

Η περιοχή της Αμφίπολης λόγω της φυσικής ομορφιάς, της θέσης της και της πλούσιας ιστορίας της, αποτέλεσε σημαντικό ιστορικό κέντρο, γεγονός που καταμαρτυρούν τα μνημεία της (αρχαιολογικός χώρος της Αμφίπολης) και τα ευρήματα που έρχονται στο φως μέχρι σήμερα (τύμβος Καστά). Η Αρχαία Εγνατία Οδός, ο δρόμος του Αποστόλου Παύλου και ο δυτικός δρόμος του Μεταξιού συναντιούνται στην Αρχαία Αμφίπολη, ενώ προϊστορικές βραχογραφίες, το Σπήλαιο Αλιστράτης, το φαράγγι του Αγγίτη, qanat και γεφύρια, παραδοσιακοί οικισμοί και δύο Μαρτυρικά χωριά, καθώς και μοναστήρια-προπύργια της Ορθοδοξίας συμπληρώνουν την εικόνα του Δυτικού Παγγαίου. Όμως όπως οι περισσότερες μικρής κλίμακας αγροτικές περιοχές την Μεσογείου, έτσι και η ευρύτερη περιοχή του δήμου Αμφίπολης χαρακτηρίζεται από την ερήμωση της υπαίθρου, την οικονομική απομόνωση και τις έντονες επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης. Σε μία περίοδο που η χώρα απολαμβάνει τουλάχιστον μία ραγδαία αύξηση του τουρισμού, οι ήπιες μορφές τουρισμού και κυρίως η διαμόρφωση βιωματικών δράσεων μπορούν να αποτελέσουν αφετηρία για μία αναπτυξιακή επανεκκίνηση. Η ανάπτυξη του οργανωμένου περιπατητικού-ορειβατικού τουρισμού, μπορεί να είναι το πρώτο σημαντικό βήμα προς αυτήν την κατεύθυνση. Αλλά παρά την ύπαρξη σημαντικών από άποψη βιοποικιλότητας ορεινών όγκων (Παγγαίο, Μενοίκιο, Κερδύλιο) και ενός μεγάλου αριθμού ιστορικών μνημείων και σημείων ενδιαφέροντος που εντοπίζονται στην περιοχή, παρατηρείται έλλειψη σηματοδοτημένων περιπατητικών διαδρομών. Οι προσπάθειες της Ωδής Αμφιπόλεως αποσκοπούν στο να τεθούν οι βάσεις για τη βιώσιμη ανάπτυξη της περιοχής, μέσω της δημιουργίας μίας σειράς εναλλακτικών δράσεων (περίπατοι, πεζοπορίες, εκπαιδευτικές δραστηριότητες κ.ά.) στην υπηρεσία και προς όφελος της τοπικής κοινωνίας και οικονομίας, τόσο βραχυπρόθεσμα, όσο και σε βάθος χρόνου. Η πρόταση μας αφορά στη τοπογραφική αποτύπωση, ψηφιακή χαρτογράφηση, συντήρηση, σήμανση, προβολή και αξιοποίηση οκτώ (8) διαδρομών στην ευρύτερη περιοχή, με σκοπό να καταστούν κατάλληλες για περιηγητική δραστηριότητα. Οι διαδρομές θα περικλείουν ιστορικά σημεία αντιπροσωπευτικά της περιοχής, ώστε η περιήγηση να συνδυάζει το φυσιολατρικό με το ιστορικό ενδιαφέρον.

odi-image-1920x1080_51