Δημιουργία Μουσείου in situ στα Μαρτυρικά Άνω και Κάτω Κερδύλλια

Στις 17 Οκτωβρίου 1941, Γερμανοί στρατιώτες της Βέρμαχτ εκτέλεσαν τους άρρενες κατοίκους των Άνω και Κάτω Κερδυλλίων, ηλικίας από 16 μέχρι 60 ετών. Στην έκθεση που συνέταξε μεταπολεμικά το Ελληνικό Εθνικό Γραφείο Εγκλημάτων Πολέμου, αναφέρεται ότι οι νεκροί στα Άνω και Κάτω Κερδύλλια ήταν 222. Τα χωριά αυτά δεν ξανακατοικήθηκαν και οι εναπομείναντες κάτοικοι έκτισαν το 1955 τον σύγχρονο οικισμό των Νέων Κερδυλλίων. Η σφαγή των Κερδυλλίων αναγνωρίστηκε από το Ελληνικό Κράτος το 1998 και με Προεδρικό Διάταγμα  αναγνωρίστηκε η κοινότητα Νέων Κερδυλλίων ως μαρτυρική. Το ολοκαύτωμα των Κερδυλλίων θεωρείται η πρώτη ομαδική εκτέλεση αμάχων από τα στρατεύματα κατοχής στην Βόρεια Ελλάδα κατά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο. Η Ωδή Αμφιπόλεως προσπαθώντας να αναδείξει όλα τα χαρακτηριστικά της περιοχής, ξεκίνησε την διαδικασία εκπόνησης μελέτης για την ανάδειξη του ιστορικού χώρου των Άνω και Κάτω Κερδυλλίων. Η «Μελέτη για την δημιουργία Μουσείου in situ στα Μαρτυρικά Άνω και Κάτω Κερδύλλια» έχει συνταχθεί για λογαριασμό της Ωδής Αμφιπόλεως, από τον Νίκο Σουλάκη, Δρ. Αρχιτέκτων Μηχανικό, τον Ιανουάριο του 2018. Η μελέτη έχει δοθεί στους κατοίκους των Κερδυλλίων για διαβούλευση και το επόμενο βήμα είναι η αναζήτηση χορηγών για την υλοποίηση του project.

Αξιοποίηση του Ορεινού όγκου του Παγγαίου

Το Παγγαίο ως το δεύτερο πιο ιερό βουνό της αρχαιότητας είναι τόπος με πλούσια ιστορία αλλά και σταυροδρόμι επάνω σε σημαντικούς δρόμους της αρχαιότητας. Εδώ συναντιούνται ο δρόμος του Μεγάλου Αλεξάνδρου, η αρχαία Εγνατία Οδός, ο δυτικός δρόμος του Μεταξιού και η διαδρομή του Αποστόλου Παύλου. Όλοι αυτοί οι αρχαίοι δρόμοι, σε συνδυασμό με τα παλιά ορεινά μονοπάτια που συνέδεσαν στο παρελθόν οικισμούς και ανθρώπους και συντέλεσαν στη ζύμωση ιδεών και αντιλήψεων, αλλά και το παρακλάδι του διεθνούς ορειβατικού μονοπατιού 04, πρέπει και πάλι να αναδειχθούν. Αν όλο αυτό το δίκτυο αναδειχθεί, μπορεί να αποτελέσει ισχυρό πόλο έλξης για χιλιάδες ανθρώπους και να βοηθήσει ώστε το Παγγαίο να αποτελέσει ένα από τα πιο ισχυρά brand names στην Κεντρική Μακεδονία. Η Ωδή Αμφιπόλεως έχει ξεκινήσει την διαδικασία για την συγκέντρωση των στοιχείων που αφορούν τους αρχαίους δρόμους και τα ορεινά μονοπάτια και θα αναζητήσει χορηγούς που θα χρηματοδοτήσουν το project.

Ανάδειξη του συστήματος υδραγωγείων Qanat

Τα qanat είναι υδραυλικά έργα που χρησιμοποιούνται για την παροχή νερού σε χωριά και μοναστήρια από την Οθωμανική περίοδο (18ος αιώνας), τα περισσότερα δε από αυτά είναι λειτουργικά ακόμη και σήμερα στην επαρχία Φυλλίδος. Η ανάδειξη τους παρουσιάζει μεγάλο επιστημονικό αλλά και πολιτιστικό ενδιαφέρον. Η Ωδή Αμφιπόλεως έχει θέσει ως στόχο να γίνουν κάποια από τα qanat της περιοχής επισκέψιμα, ώστε να αποτελέσουν μαζί με τα άλλα αξιοθέατα της περιοχής πόλο έλξης επισκεπτών.