ΜΙΑ ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΣΤΗΝ ΑΜΦΙΠΟΛΗ_1920x1080_02

ΜΙΑ ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΣΤΗΝ ΑΜΦΙΠΟΛΗ

Μια καλοκαιρινή εβδομάδα στην Αμφίπολη και στο δυτικό Παγγαίο

Η ευρύτερη περιοχή της Αμφίπολης και γενικά του Δυτικού Παγγαίου διαθέτει τόσα πολλά αξιοθέατα, που ακόμα και μία εβδομάδα δεν φτάνει για να τα δείτε όλα. Λάβετε υπόψη σας, ότι τους καλοκαιρινούς μήνες είναι πολύ συχνές σε πολλούς οικισμούς της περιοχής, εκθέσεις ζωγραφικής ή γλυπτικής και βέβαια μουσικές βραδιές με ντόπιους καλλιτέχνες ή μικρά μουσικά αφιερώματα. Ακόμα επιδιώξτε την συμμετοχή σας στα τοπικά πανηγύρια αλλά και στις αναβιώσεις των τοπικών εθίμων, που αποτελούν ένα πολύ σημαντικό κομμάτι της τοπικής κουλτούρας. Αξίζει να επίσης να παρακολουθήσετε τις μουσικές και θεατρικές εκδηλώσεις του Φεστιβάλ Αμφίπολης, που γίνονται κάθε Ιούλιο και Αύγουστο.

1η ημέρα Νωρίς το πρωί μπάνιο στην παραλία Οφρυνίου, νωρίς το μεσημέρι επίσκεψη στο αρχαίο   Γυμνάσιο που είναι ένα από τα πιο εντυπωσιακά αξιοθέατα της αρχαίας Αμφιπόλεως και εν συνεχεία επίσκεψη στην αρχαία ξύλινη γέφυρα της Αμφιπόλεως. Καφές στη Νέα Φυλή και αργά το μεσημέρι  γεύμα στην ταβέρνα «Μικρό Σούλι». Το απόγευμα  ξεκούραση, το  βραδάκι βόλτα στην Πρώτη.

2η ημέρα Το πρωί καλός καφές στις "Εννέα Οδούς" και μετά επίσκεψη στο πάρα πολύ ενδιαφέρον Αρχαιολογικό Μουσείο Αμφιπόλεως και κατόπιν στα ερείπια των Παλαιοχριστιανικών βασιλικών που βρίσκονται σε πολύ κοντινή απόσταση. Μπάνιο στην παραλία των Κερδυλίων και το απόγευμα βόλτα για αγορές κεραμικών από το εργαστήρι της Φωτεινής Γιούχα ή μεταλλικών γλυπτών από το σιδηρουργείο του Κώστα Βαή και φαγητό στους «Ήδωνες» στην Πρώτη.

3η ημέρα Το πρωί μπάνιο στην παραλία Κερδυλίων. Το μεσημεράκι επίσκεψη στην Άργιλο, αρχαία αποικία των Ανδρίων, που αγναντεύει ολόκληρο τον Στρυμονικό κόλπο, τον Άθωνα και την Θάσο. Εκεί ανακαλύφθηκε και σώζεται σε άψογη κατάσταση, το μεγαλύτερο και αρχαιότερο ελαιοτριβείο στον ελληνικό χώρο. Αμέσως μετά στάση στον επιβλητικό Λέοντα της Αμφιπόλεως και καλό φαγητό στο εστιατόριο "Λέων". Το βράδυ βόλτα στο Ροδολίβος για να δείτε τα παλιά αρχοντικά και να δειπνήσετε στο εστιατόριο «Family».

4η ημέρα  Το πρωί επίσκεψη στο Σπήλαιο Αλιστράτης και τις προϊστορικές βραχογραφίες. Στην συνέχεια  επίσκεψη στον Μακεδονικό τάφο και στο ρωμαϊκό πέτρινο γεφύρι στον Σταθμό Αγγίστας. Απολαύστε ωραίο καφέ στην Παλιά Γέφυρα και γεύμα στην ταβέρνα του «Φάτσαλη». Μετά την απογευματινή ξεκούραση, απογευματινό μπάνιο στην Κάρυανη και το βράδυ βόλτα στα σοκάκια και επίσκεψη στο Αγίασμα της Πρώτης, στο λαογραφικό Μουσείο «Χαγιάτι Λαδιά» και στην οικία του Κωνσταντίνου Καραμανλή και δείπνο στον «Πλάτανο».

5η ημέρα Το πρωί μπάνιο στην παραλία Κερδυλίων και μετά επίσκεψη στα Παλαιά Άνω και Κάτω Κερδύλια, κατόπιν στο Ιστορικό Μουσείο της Κορμίστας, ενώ το μεσημέρι γεύμα στην ταβέρνα του «Ντόρη και της Νατάσσας» στην Κορμίστα και το απόγευμα ξεκούραση. Το βράδυ  βόλτα στην πολύβουη Παραλία Οφρυνίου για νυχτερινή ζωή.

6η ημέρα Το πρωί επίσκεψη στην Ιερά Μονή Εικοσιφοίνισας, το παλαιότερο εν ενεργεία μοναστήρι της Μακεδονίας με το επιβλητικό καθολικό. Συνεχίστε επισκεπτόμενοι την Ιερά Μονή Αναλήψεως με την εντυπωσιακή θέα, ενώ το μεσημέρι πηγαίνετε στο φαράγγι του Αγγίτη. Το βραδάκι βόλτα για καλό καφέ και καθαρά ποτά στο εξαιρετικό «Nouveau» στο Ροδολίβος και δείπνο στου "Γιάννη".

7η ημέρα  Αν διαθέτετε όχημα SUV ξεκινήστε νωρίς το πρωί με μια επίσκεψη στον εγκαταλελειμμένο οικισμό Λακοβήκκια και μετά κατεβείτε για να δείτε έστω και από απόσταση τον επιβλητικό τύμβο Καστά. Συνεχίστε με ένα πέρασμα από το Αγίασμα της Αγίας Φωτεινής έξω από την Αμφίπολη και καταλήξτε για μεσημεριανή βόλτα στον παραδοσιακό οικισμό της Νέας Ζίχνης και για καλό φαγητό στην ταβέρνα «Ελιά». Μία επίσκεψη στο Οινοποιείο Χαραλαμπόγλου θα σας μυήσει στην τοπική παραγωγή του κρασιού ενώ το βραδάκι ανεβείτε για φαγητό στην όμορφη Σκοπιά στο εστιατόριο του βραβευμένου Σεφ Ανδρέα.