ΔΡΟΜΟΙ ΤΗΣ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ_1920x1080_03

ΔΡΟΜΟΙ ΤΗΣ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ

Ιερά Μονή Παναγίας Εικοσιφοίνισσας  

Η Ιερά Μονή της Παναγίας της Εικοσιφοίνισσας με την «αχειροποίητο» εικόνα της, είναι η δεύτερη σημαντικότερη μονή της Μακεδονίας. Η Ιερά Μονή βρίσκεται  στην  Εθνική Οδό Καβάλας – Σερρών, αμέσως μετά τον οικισμό Κορμίστα, σε μια κατάφυτη τοποθεσία, σε υψόμετρο 743 μ. Γιορτάζει στις 15 Αυγούστου, 14 Σεπτεμβρίου και 21 Νοεμβρίου. 

Ιερά Μονή Αναλήψεως  

Από τον οικισμό της Πρώτης αρχίζει ο ανηφορικός δρόμος για την Ιερά Μονή Αναλήψεως που η  ιστορία της χάνεται βαθιά μέσα στο χρόνο. Η προσφορά του προς την εκκλησία και την πατρίδα είναι πολύ σημαντική κατά την τουρκοκρατία και μετέπειτα. Για το λόγο αυτό επανειλημμένα λεηλατήθηκε και πυρπολήθηκε. Στο μοναστήρι φυλάσσονται τα λείψανα των Αγίων Χρυσοστόμου και Αρσενίου του Καππαδόκου. 

Ιερά Μονή Αγίας Παρασκευής

Η Ιερά Μονή Αγίας Παρασκευής ιδρύθηκε πριν το 1345. Καταστράφηκε και ανοικοδομήθηκε πολλές φορές. Ανεκτίμητης αξίας κειμήλια φυλάσσονται στην Μονή, μαζί με τα λείψανα του Τιμίου  Προδρόμου, της Αγίας Παρασκευής, του Αγίου Ιγνατίου και άλλων αγίων. 

Ιερά Μονή Αγίας Κυριακής

Έγγραφα, που υπάρχουν στην μονή, αναφέρουν ότι μετά την άλωση της Κωνσταντινούπολης και την εξάπλωση της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, το μοναστήρι έγινε έδρα και κατοικία του τούρκου διοικητή-μπέη μέχρι το 1855. Κατά την ημέρα της εορτής της Αγίας Κυριακής 7 Ιουλίου, γινόταν μεγάλη και επιβλητική θρησκευτική πανήγυρης  η οποία  συνεχίζεται και σήμερα.

Αγίασμα Αγίου Γεωργίου  

Στην Πρώτη  υπάρχει η εκκλησία του αγίου Γεωργίου, με την θαυματουργή εικόνα του αγίου και το αγίασμα του, τριάντα δύο σκαλοπάτια βαθιά μέσα στη γη. Κατά την παράδοση η ανεύρεση της ιερής εικόνας και του αγιάσματος του αγίου, έγιναν από ευλαβή χριστιανή, στην οποία ο Άγιος Γεώργιος παρουσιαζόταν επίμονα. 

Αγίασμα  Αγίας Φωτεινής

Μέσα στο ιερό του παρεκκλησίου της Αγίας Φωτεινής έξω από την Αμφίπολη, υπάρχει πηγάδι που αναβλύζει αγίασμα. Το παρεκκλήσι βρίσκεται σε τοποθεσία που ήταν χτισμένο το μετόχι της Μονής Παντοκράτορος του Αγίου Όρους στην οποία ανήκε και ο Βυζαντινός Πύργος Μαρμαρίου.   

Διαδρομή Αποστόλου Παύλου

Η Αμφίπολη αποτέλεσε σημείο στάσης του Αποστόλου Παύλου, ο οποίος το 49 μΧ. πηγαίνοντας από τους Φιλίππους προς την Θεσσαλονίκη, πέρασε από την Αμφίπολη και κήρυξε τον Χριστιανισμό. Ο λόφος Τουπόλο (του Πάολο) πήρε το όνομα του σύμφωνα με την τοπική παράδοση, από το πέρασμα που έκανε από το Ροδολίβος και από την παρακείμενη Εγνατία Οδό. Δίπλα στον λόφο υπάρχουν ερείπια παλαιοβυζαντινού ναού και το μέρος καλείται «Εκκλησούδες». Τα τελευταία χρόνια, όλο και περισσότεροι Ορθόδοξοι και Καθολικοί πιστοί,  επισκέπτονται την περιοχή, ακολουθώντας  τα βήματα του Αποστόλου Παύλου