Είναι γνωστό ήδη από τις πρόσφατες μετρήσεις, ότι περίπου 350.000 Έλληνες, νέοι επαγγελματίες και επιστήμονες  έχουν φύγει στα χρόνια της κρίσης σε Ευρωπαϊκές χώρες για καλλίτερη τύχη. Τα νούμερα τρομάζουν για μια τόσο μικρή χώρα. Είναι ένα τραύμα για τον τόπο μας και πρέπει να συμβάλλουμε όλοι μας, φορείς και ιδιώτες για να επουλωθεί.

Η  αγάπη για τον τόπο, είτε  γιατί καταγόμαστε, είτε γιατί ζούμε στην ευρύτερη  περιοχή της Αμφίπολης, μας οδήγησε στον σχεδιασμό και στην υλοποίηση του οράματός μας, του 1ου Τουριστικού Συμποσίου Αμφίπολης-Δυτικού Παγγαίου, που ονομάσαμε εμπνευσμένα «Ωδή Αμφιπόλεως», με σκοπό να αποτελέσει το έναυσμα για την δραστηριοποίηση των πολιτών και την ευαισθητοποίηση των φορέων .

Συγκροτήθηκαν  ομάδες εργασίας πάνω σε συγκεκριμένο πλάνο που επεξεργαστήκαμε και κλήθηκαν  όλοι, φορείς, οργανισμοί και ιδιώτες, να είναι εν δυνάμει συμμέτοχοι, συμπαραστάτες και αρωγοί  στην προσπάθειά αυτήν.  

Το  Συμπόσιο διενεργήθηκε από τις 30 Ιουνίου έως την 02 Ιουλίου 2017  και τέθηκε υπό την αιγίδα του Υπουργείου Τουρισμού και της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, της Ένωσης Πρακτόρων Ελλάδας FedHatta, του  Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και του ομίλου UNESCO Σερρών, πραγματοποιήθηκε δε  με την συνδιοργάνωση του Υπουργείου Εσωτερικών (Μακεδονίας-Θράκης)   και της Εφορείας Αρχαιοτήτων Σερρών, ενώ υποστηρίχθηκε από το ΤΕΙ Κεντρικής Μακεδονίας και το Σπήλαιο Αλιστράτης, τον Δήμο Αμφίπολης  και το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας. 

Πέραν όλων αυτών, καταβλήθηκε κάθε δυνατή προσπάθεια   ώστε να ενεργοποιηθούν ιδιώτες που δραστηριοποιούνται επαγγελματικά, επιστήμονες και απλοί πολίτες που ενδιαφέρονται και προβληματίζονται για τα όσα συμβαίνουν γύρω τους επάνω στην τουριστική και όχι μόνο ανάπτυξη, αλλά και άλλοι φορείς δημόσιοι και ιδιωτικοί και οργανισμοί που δραστηριοποιούνται εκτός της περιοχής μας στα θέματα του τουρισμού, αλλά ενδιαφέρονται  γενικότερα για την  ανάπτυξη  .

Στο Συμπόσιο συμμετείχαν  περισσότερα από  150  άτομα, μεταξύ των οποίων 4 πρόεδροι και 17 ομιλητές  στα panels, 13 συντονιστές και 85 σύνεδροι στα workshops, καθώς και επισκέπτες, εκθέτες και σύλλογοι της περιοχής και εθελοντές.

Τα αποτελέσματα-προτάσεις  που εξήχθησαν από τα 8 workshops που πραγματοποιήθηκαν κατά την διάρκεια του Συμποσίου, κατηγοριοποιήθηκαν και συγκεντρώθηκαν σε ένα φάκελο, ο οποίος θα επιδοθεί άμεσα σε όλους τους αρμόδιους φορείς προς υλοποίηση.  

Αυτό είναι και το κεντρικό μήνυμα των συνέδρων, δηλαδή να μην παραμείνουν όλα αυτά ως μία ωραία έκθεση ιδεών και απόψεων , αλλά να γίνουν πράξη σε κάθε περίπτωση από τους φορείς, σε συνεργασία με όλους όσους μπορούν να βοηθήσουν.

Η Οργανωτική επιτροπή του Συμποσίου