Lion of Amfipolis_2019

ΩΔΗ ΑΜΦΙΠΟΛΕΩΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ 2019 ΓΙΑ ΣΧΟΛΙΚΟ ΤΟΥΡΙΣΜΟ

Έχουμε την χαρά να σας παρουσιάσουμε τις προτάσεις μας , που αναφέρονται σε τρεις κατηγορίες σχολικών εκδρομών :
  • Ημερήσιες εκδρομές
  • Εκδρομές για το μάθημα της Τεχνολογίας 
  • Εκδρομές στα πλαίσια Προγραμμάτων Αγωγής Υγείας -Πολιτισμού  - Περιβάλλοντος κλπ)
Οι  προτάσεις καλύπτουν  όλες τις ανάγκες ενός σύγχρονου σχολείου, ακόμα και σχολείων με ειδικό προσανατολισμό όπως Μουσικά και Καλλιτεχνικά σχολεία. Η ομάδα της Ωδής Αμφιπόλεως, είναι  στην διάθεση σας για επιπλέον λεπτομέρειες .  Για πληροφορίες σχετικά με  όλες τις επισκέψεις , μπορείτε να επικοινωνήσετε  με την Ωδή Αμφιπόλεως ( κα Ελένη Διονυσίδου στο τηλέφωνο 6934 990 414) Με τιμή   Ωδή Αμφιπόλεως

Προτάσεις για ημερήσιες εκδρομές με θεματικό περιεχόμενο Κατηγορία 1η ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑ

1. Μουσείο Αμφίπολης (χρόνος παραμονής 1 ώρα)

 Ένα πάρα πολύ ενδιαφέρον περιφερειακό  Μουσείο με  εξαιρετικά ευρήματα, στο οποίο οι μαθητές θα μάθουν  την ιστορία  της περιοχής και θα δουν μεταξύ άλλων την μαρμάρινη στήλη, επάνω στην οποία είναι χαραγμένος  ο  «εφηβαρχικός νόμος».  
ΩΔΗ ΑΜΦΙΠΟΛΕΩΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ 2019 ΓΙΑ ΣΧΟΛΙΚΟ ΤΟΥΡΙΣΜΟ_1920x1080_01

2. Αρχαίο Γυμνάσιο Αμφίπολης (χρόνος παραμονής 1 ώρα)

Το εντυπωσιακό αρχαίο Γυμνάσιο στο οποίο ανακαλύφθηκε ο «εφηβαρχικός νόμος», είναι ένα από τα πιο εντυπωσιακά αξιοθέατα της αρχαίας Αμφίπολης. Εδώ οι μαθητές θα νιώσουν σαν τους συνομηλίκους τους , την εποχή που άκμαζε η αρχαία Αμφίπολη.

ΩΔΗ ΑΜΦΙΠΟΛΕΩΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ 2019 ΓΙΑ ΣΧΟΛΙΚΟ ΤΟΥΡΙΣΜΟ_1920x1080_02

3. Αρχαία ξύλινη γέφυρα Αμφίπολης (χρόνος παραμονής 30΄ ώρας)

Η αρχαία ξύλινη γέφυρα «…όπου παίχτηκε η τύχη της Αμφίπολης και η μοίρα του Θουκυδίδη» .Εντυπωσιακή περιήγηση στα ευρήματα της γέφυρας και της οχυρωμένης πύλης, όπου κρίθηκε σε μεγάλο βαθμό η τύχη του αρχαίου κόσμου.

ΩΔΗ ΑΜΦΙΠΟΛΕΩΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ 2019 ΓΙΑ ΣΧΟΛΙΚΟ ΤΟΥΡΙΣΜΟ_1920x1080_03

4. Αρχαία Άργιλος ( χρόνος παραμονής 1 ώρα )

Σε απόσταση 6 χιλ. από την Αμφίπολη, η αρχαία αποικία των Ανδρίων αγναντεύει ολόκληρο τον Στρυμονικό κόλπο, τον Άθωνα και την Θάσο. Εκεί ανακαλύφθηκε και σώζεται σε άψογη κατάσταση, το μεγαλύτερο και αρχαιότερο ελαιοτριβείο στον ελληνικό χώρο. Ξενάγηση μπορεί να γίνει μόνο κατόπιν συνεννόησης με τον υπεύθυνο της ανασκαφής.

ΩΔΗ ΑΜΦΙΠΟΛΕΩΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ 2019 ΓΙΑ ΣΧΟΛΙΚΟ ΤΟΥΡΙΣΜΟ_1920x1080_04

5. Μακεδονικός τάφος στον Σταθμό Αγγίστας(χρόνος παραμονής 1 ώρα )

Καταπληκτικός, υποβλητικός, άριστα διατηρημένος και πολύ εντυπωσιακός Μακεδονικός τάφος, στην κορυφή του λόφου . Τα γύρω υψώματα στα οποία υπήρχαν αρχαίες «φρυκτωρίες» θα εξάψουν την φαντασία των παιδιών. Γενική παρατήρηση: Στα σημεία αρχαιολογικού ενδιαφέροντος, είναι χρήσιμο να συνοδεύει επαγγελματίας ξεναγός το γκρουπ. Εάν το επιθυμείτε, η Ωδή Αμφιπόλεως μπορεί να σας προτείνει τοπικούς ξεναγούς.

odi-image_08-1920x1080

Προτάσεις για ημερήσιες εκδρομές με θεματικό περιεχόμενο Κατηγορία 2η ΝΕΟΤΕΡΗ ΙΣΤΟΡΙΑ

6. Μουσείο Ολοκαυτώματος Κορμίστας (χρόνος παραμονής 15-20’ για κάθε ομάδα ως 25 ατόμων κατόπιν συνεννόησης)

Ένα μικρό αλλά πολύ ενδιαφέρον ιστορικό μουσείο - στον ίδιο χώρο που έγινε το ολοκαύτωμα- που θα μάθει στα παιδιά , τα γεγονότα τα οποία έδωσαν στην Κορμίστα τον χαρακτηρισμό «Μαρτυρικό χωριό». Η πολύ όμορφη διαδρομή στις παρυφές του Παγγαίου, η όμορφη πλατεία του χωριού και οι φιλόξενοι άνθρωποι, είναι μερικοί ακόμα επιπλέον λόγοι για μία επίσκεψη.

ΩΔΗ ΑΜΦΙΠΟΛΕΩΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ 2019 ΓΙΑ ΣΧΟΛΙΚΟ ΤΟΥΡΙΣΜΟ_1920x1080_05

7. Μαρτυρικά Κερδύλια (χρόνος παραμονής 1 ώρα κατόπιν συνεννόησης)

Το μοναδικό «Μαρτυρικό χωριό» στην Ελλάδα που δεν κατοικήθηκε ποτέ ξανά μετά το Ολοκαύτωμα. Η θέα από την παλιά εκκλησία του Αγίου Γεωργίου και από το μνημείο του Ολοκαυτώματος, καθώς και η γλαφυρή αφήγηση των γεγονότων από απόγονους των θυμάτων , θα μείνει αξέχαστη στα παιδιά.

ΩΔΗ ΑΜΦΙΠΟΛΕΩΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ 2019 ΓΙΑ ΣΧΟΛΙΚΟ ΤΟΥΡΙΣΜΟ_1920x1080_06

Προτάσεις για ημερήσιες εκδρομές με θεματικό περιεχόμενο Κατηγορία 3η ΦΥΣΙΟΛΑΤΡΙΑ – ΠΑΡΑΔΟΣΗ

8. Σπήλαιο Αλιστράτης (χρόνος παραμονής 2 ώρες)

Ένα από τα πιο εντυπωσιακά σπήλαια της Ευρώπης , ένα μνημείο της φύσης που όλα τα παιδιά πρέπει να δουν. Οι μαθητές θα περιηγηθούν στην διαδρομή 1 χιλ του Σπηλαίου και θα δουν σε 3-d τις απροσπέλαστες διαδρομές του. Μπορούν ακόμα να θαυμάσουν τις προϊστορικές βραχογραφίες, σε πολύ κοντινή απόσταση από την είσοδο του Σπηλαίου.

ΩΔΗ ΑΜΦΙΠΟΛΕΩΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ 2019 ΓΙΑ ΣΧΟΛΙΚΟ ΤΟΥΡΙΣΜΟ_1920x1080_07

9. Λαογραφικό Μουσείο «Χαγιάτι Λαδιά» (χρόνος παραμονής 30΄ ώρας κατόπιν συνεννόησης με το μουσείο)

Ένα εξαιρετικό ιδιωτικό λαογραφικό Μουσείο στην καρδιά της Πρώτης, μέσα στο παλιό αλλά άψογα διατηρημένο κτίριο της καπναποθήκης της οικογένειας. Υπάρχει πλούσιο αρχειακό υλικό, καταπληκτικά εκθέματα και όλα αυτά με ένα μοναδικό τρόπο παρουσίασης.

ΩΔΗ ΑΜΦΙΠΟΛΕΩΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ 2019 ΓΙΑ ΣΧΟΛΙΚΟ ΤΟΥΡΙΣΜΟ_1920x1080_08

Προτάσεις για το μάθημα της τεχνολογίας

Ιδιαίτερα για το μάθημα της τεχνολογίας, -κατόπιν συνεννόησης του υπεύθυνου καθηγητή με την Ωδή Αμφιπόλεως- , οι μαθητές μπορούν να επισκεφθούν, να ξεναγηθούν, να ενημερωθούν και να κάνουν μελέτη επιχείρησης , σε διακεκριμένες τοπικές επιχειρήσεις. Η διάρκεια της επίσκεψης για την κάθε επιχείρηση, υπολογίζεται σε 1 περίπου ώρα.

10. Οινοποιείο Κτήμα Χαραλαμπόγλου στην Κρηνίδα (15-20’ για κάθε ομάδα έως 12 ατόμων με ταυτόχρονη ενημέρωση της 2ης ομάδας κατόπιν συνεννόησης με το οινοποιείο)

Στις παρυφές του μυθικού Παγγαίου , μέσα στον ιδιόκτητο αμπελώνα , σε ένα μικρό οικογενειακό, αλλά πολύ όμορφο οινοποιείο με επισκέψιμους χώρους και υποδειγματικό εξοπλισμό , οι μαθητές στο μάθημα της τεχνολογίας , θα διδαχθούν από τους ιδιοκτήτες, την τέχνη και την μαγεία της καλλιέργειας του σταφυλιού και της οινοποίησης του κρασιού και βέβαια την τέχνη και την μαγεία της φιλοξενίας.

ΩΔΗ ΑΜΦΙΠΟΛΕΩΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ 2019 ΓΙΑ ΣΧΟΛΙΚΟ ΤΟΥΡΙΣΜΟ_1920x1080_09

11. Μελισσοκομία (15-20’ για κάθε ομάδα ως 12 άτομα κατόπιν συνεννόησης με την επιχείρηση, με ταυτόχρονη ενημέρωση 2ης ομάδας)

Μια δυναμική αναπτυσσόμενη επιχείρηση με καινοτόμα προϊόντα , στην οποία τα παιδιά μπορούν να ενημερωθούν για την διαδικασία παραγωγής και τυποποίησης του μελιού και των υπολοίπων προϊόντων της μέλισσας και να δοκιμάσουν το περίφημο μέλι Παγγαίου , σε ένα πιστοποιημένο με ISO εργαστήριο.

ΩΔΗ ΑΜΦΙΠΟΛΕΩΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ 2019 ΓΙΑ ΣΧΟΛΙΚΟ ΤΟΥΡΙΣΜΟ_1920x1080_10

12. «Ελαιοτριβείο Αμφίπολης» (Mόνο για τον μήνα Νοέμβριο)

Οι μαθητές μπορούν να μάθουν την διαδρομή της ελιάς, από την συγκομιδή της μέχρι την τυποποίηση του λαδιού. Η ελιά και το λάδι από την αρχαιότητα αποτέλεσαν την βάση της μεσογειακής διατροφής και σήμερα έχουν λαμπρές προοπτικές στις αγορές του εξωτερικού , αφού το Ελληνικό λάδι θεωρείται ως ένα από πιο αναγνωρίσιμα και περιζήτητα προϊόντα παγκοσμίως. Η επιχείρηση λειτουργεί σε άψογες εγκαταστάσεις και παράγει λάδι υψηλής ποιότητας. Σημείωση  Εάν το επιθυμείτε , η επίσκεψη στις παραπάνω επιχειρήσεις μπορεί - κατόπιν συνεννόησης- να ενταχθεί  και στις ημερήσιες εκδρομές  όπως αναφέρονται παραπάνω, ώστε  να εμπλουτίσετε τις επισκέψεις σας με κάποια από τα αξιοθέατα .    Για τον καλύτερο προγραμματισμό των  επισκέψεων , μπορείτε να απευθύνεστε στην Ωδή Αμφιπόλεως .   
ΩΔΗ ΑΜΦΙΠΟΛΕΩΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ 2019 ΓΙΑ ΣΧΟΛΙΚΟ ΤΟΥΡΙΣΜΟ_1920x1080_11

Προτάσεις για ημερήσιες εκδρομές με θεματικό περιεχόμενο ΒΙΩΜΑΤΙΚΑ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ

Γενικές παρατηρήσεις : Όλα τα εργαστήρια βρίσκονται στην Πρώτη Σερρών. Το κάθε εργαστήριο μπορεί να απασχολήσει ομάδες μέχρι 15 άτομα με δυνατότητα παράλληλης απασχόλησης σε δύο ή περισσότερα από τα προτεινόμενα εργαστήρια. Όλα τα εργαστήρια μπορούν να συνδυαστούν και με ξεναγήσεις σε αξιοθέατα της περιοχής. Η συμμετοχή στα εργαστήρια υπολογίζεται σε 30 ευρώ ανά γκρουπ.

13. Εργαστήρι κεραμικής-αγγειοπλαστικής

Σε ένα μικρό , θαυμάσιο εργαστήριο - αγγειοπλαστικής κεραμικής, τα παιδιά θα μάθουν να φτιάχνουν πράγματα από πηλό με τα χέρια τους και με την φαντασία τους. Και φυσικά θα πάρουν μαζί τους ένα δώρο για το σπίτι, που θα το έχουν φτιάξει μόνοι τους. Το εργαστήρι μπορεί να συνδυαστεί και με ξεναγήσεις σε κοντινά αξιοθέατα.Η συμμετοχή στο εργαστήρι περιλαμβάνει την επαφή με το υλικό και την ιστορία της κεραμικής και παρουσίαση της τεχνοτροπίας της πλαστικής.

ΩΔΗ ΑΜΦΙΠΟΛΕΩΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ 2019 ΓΙΑ ΣΧΟΛΙΚΟ ΤΟΥΡΙΣΜΟ_1920x1080_12

14. Εργαστήρι ζωγραφικής

Απλά μαθήματα ζωγραφικής από μία ζωγράφο? Όχι, μαθήματα καλύτερης ζωής μέσα από την ζωγραφική έκφραση, σε ένα εργαστήρι ζωγραφικής. Οι μαθητές θα ακούσουν μία καταξιωμένη αγιογράφο – ζωγράφο, να τους μιλά για την ομορφιά που κρύβουν τα σχήματα, τα χρώματα και οι σκιές και πως αυτά μπορούν να αλλάξουν τις ζωές τους και να τις κάνουν πιο όμορφες.

ΩΔΗ ΑΜΦΙΠΟΛΕΩΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ 2019 ΓΙΑ ΣΧΟΛΙΚΟ ΤΟΥΡΙΣΜΟ_1920x1080_13

15. Εργαστήρι περιβαλλοντικής εκπαίδευσης

Τα μέλη του πολιτιστικού συλλόγου Σταθμού Αγγίστας , φτιάχνουν χρηστικά ή και διακοσμητικά αντικείμενα από χρησιμοποιημένα -και όχι μόνο- υλικά. Οι μαθητές θα μυηθούν -στην πράξη- στην έννοια της επανάχρησης των υλικών και θα μάθουν από τα μέλη του συλλόγου , ότι ένα υλικό μπορεί και πρέπει να έχει πολλές ζωές, εάν θέλουμε ένα καλύτερο περιβάλλον.

ΩΔΗ ΑΜΦΙΠΟΛΕΩΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ 2019 ΓΙΑ ΣΧΟΛΙΚΟ ΤΟΥΡΙΣΜΟ_1920x1080_14

16. Εργαστήρι κατασκευής μουσικών οργάνων

Σε ένα όμορφα διαμορφωμένο εργαστήρι, ένας καταξιωμένος τραγουδοποιός και κατασκευαστής μουσικών οργάνων θα δείξει στους μαθητές, πως ένα άψυχο κομμάτι ξύλου παίρνει σιγά σιγά σχήμα και ψυχή , όταν το δουλεύεις με γνώση, τέχνη και μεράκι. Οι μαθητές θα μάθουν την διαδικασία κατασκευής ενός χειροποίητου οργάνου , θα ακούσουν για πρώτη φορά τον ήχο του, θα «παίξουν» μουσική με τον καλλιτέχνη και θα τραγουδήσουν σε ένα πολύ δημιουργικό περιβάλλον.

ΩΔΗ ΑΜΦΙΠΟΛΕΩΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ 2019 ΓΙΑ ΣΧΟΛΙΚΟ ΤΟΥΡΙΣΜΟ_1920x1080_15

17. Εργαστήρι Γλυπτικής

Το μάρμαρο σμιλεύεται και παίρνει σιγά σιγά το σχήμα που ο καλλιτέχνης ονειρεύεται. Μία πανάρχαια διαδικασία που συνεχίζεται επί αιώνες σε αυτόν τον τόπο . Ο γλύπτης θα μιλήσει στα παιδιά για τα μυστικά της λευκής ευλογημένης πέτρας , θα τους δείξει πως την δουλεύει , θα τους μάθει πως να κρατούν το καλέμι. Σε ένα αυθεντικό εργαστήρι στις πλαγιές του Παγγαίου Όρους, τα παιδιά θα βιώσουν μία μοναδική εμπειρία και θα μυηθούν στην μαγεία της γλυπτικής τέχνης.

ΩΔΗ ΑΜΦΙΠΟΛΕΩΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ 2019 ΓΙΑ ΣΧΟΛΙΚΟ ΤΟΥΡΙΣΜΟ_1920x1080_16

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΧΡΟΝΟΣ

Παλαιό Σχολείο Μεσολακκιάς (χρόνος παραμονής 2-3 ώρες κατόπιν συνεννόησης)

Ανάλογα με τον προγραμματισμό του κάθε σχολείου, μπορείτε να φιλοξενηθείτε στο χώρος του παλιού σχολείου της Μεσολακκιάς - στους πρόποδες του Τύμβου Καστά. Ο χώρος είναι κατάλληλος για να υποδεχθεί μαθητές, αφού είναι περιφραγμένος και διαθέτει γήπεδα μπάσκετ ποδοσφαίρου, beachvolley, WC και είναι δίπλα στο δημοτικό αναψυκτήριο για φαγητό.

ΩΔΗ ΑΜΦΙΠΟΛΕΩΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ 2019 ΓΙΑ ΣΧΟΛΙΚΟ ΤΟΥΡΙΣΜΟ_1920x1080_17

Γενικές παρατηρήσεις

  1. Για την επίσκεψη σε επιχειρήσεις της περιοχής καθώς και για την λειτουργία των βιωματικών εργαστηρίων , πρέπει να υπάρχει έγκαιρα συνεννόηση με την Ωδή Αμφιπόλεως, για τον σωστό προγραμματισμό,  την ενημέρωση των ειδικών και την προετοιμασία των χώρων, καθώς και για την αποφυγή διπλοκρατήσεων.

  2. Οι χρόνοι παραμονής στα σημεία επίσκεψης είναι ενδεικτικοί   και μπορούν να διαμορφωθούν ανάλογα με τον προγραμματισμό σας, αλλά και τα ενδιαφέροντα  των μαθητών.

  3. Το Κέντρο Βιώσιμης Τουριστικής Ανάπτυξης περιοχής Αμφίπολης-Δυτικού Παγγαίου «Ωδή Αμφιπόλεως» είναι σύλλογος , που έχει σαν αποκλειστικό σκοπό, την βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής της Αμφίπολης.

ΕΥΡΕΤΗΡΙΟ

ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ

  • Αρχαιολογικό Μουσείο και αρχαιολογικός χώρος Αμφίπολης
  • Μουσείο Ολοκαυτώματος Κορμίστας
  • Ιστορικός χώρος Μαρτυρικών Κερδυλίων
  • Μακεδονικός τάφος στον Σταθμού Αγγίστας
  • Σπήλαιο Αλιστράτης
  • Λαογραφικό Μουσείο «Χαγιάτι Λαδιά»

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

  • «Οινοποιείο Κτήμα Χαραλαμπόγλου» στην Κρηνίδα
  • «Μελισσοκομία Αμφίπολης» στο Ροδολίβος
  • «Ελαιοτριβείο Αμφίπολης» στην Αμφίπολη

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ

  • Ξενοδοχείο «Φαράγγι» στην Συμβολή
  • Ξενοδοχείο «Γη του Ορφέα» στην Κορμίστα
  • Ξενώνας «VillaAnastasia» στην Νέα Φυλή
  • Ξενώνας «Λείβηθρον Ρόδον» στο Ροδολίβος

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΕΣΤΙΑΤΟΡΙΑ

  • Εστιατόριο στο Μ. Σούλι «Το Μικρό Σούλι»
  • Εστιατόριο στην Πρώτη «Ήδωνες»
  • Εστιατόριο στην Πρώτη «Ο Πλάτανος»
  • Εστιατόριο στην Αμφίπολη «Λέων»
  • Εστιατόριο στην Αλιστράτη «Αχιλλέας»

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΟ ΚΑΦΕ

  • «Εννέα Οδοί» στην Ε.Ο. Αμφίπολης-Δράμας

Ωδή Αμφιπόλεως