ΤΕΣΣΕΡΙΣ ΕΠΟΧΕΣ ΣΤΗΝ ΑΜΦΙΠΟΛΗ_1920x1080_01

ΤΕΣΣΕΡΙΣ ΕΠΟΧΕΣ ΣΤΗΝ ΑΜΦΙΠΟΛΗ

Άνοιξη   

Η Άνοιξη είναι η πιο όμορφη περίοδος στην περιοχή της Αμφίπολης.  Οι  πλαγιές του Παγγαίου είναι καταπράσινες αλλά οι κορφές είναι ακόμα χιονισμένες. Οι αγροί είναι φορτωμένοι γεννήματα  και παντού υπάρχουν  ανθισμένες αμυγδαλιές. Την περίοδο του Πάσχα,  οι κοινότητες γεμίζουν με κόσμο που γιορτάζουν με τους δικούς τους ανθρώπους σε εκκλησίες   και ξωκλήσια. Ξεκινήστε την περιήγηση σας στο φαράγγι του Αγγίτη, που θα σας εντυπωσιάσει με την φυσική ομορφιά του. Υπάρχουν χαραγμένες διαδρομές κατά μήκος του Φαραγγιού, στις οποίες  μπορείτε να περπατήσετε  και να θαυμάσετε  το μεγαλείο της φύσης.  Συνεχίστε  την περιήγηση σας  στο Σπήλαιο Αλιστράτης, ένα από τα πιο εντυπωσιακά σπήλαια της Ευρώπης.  Θαυμάστε  ακόμα τη σπηλιά του Ορφέα και τις προϊστορικές βραχογραφίες, σε πολύ κοντινή απόσταση από το  Σπήλαιο. Στον Σταθμό Αγγίστας -στο τέλος του φαραγγιού  του Αγγίτη-  δείτε   το ιστορικό πέτρινο γεφύρι  σε έναν εντυπωσιακό παραποτάμιο χώρο.  Όλα αυτά μπορείτε να τα συνδυάσετε με την μεγάλη φωτιά στις Ντέρβενες τις Απόκριες στην Πρώτη ή  τον Κλήδονα τον Ιούνιο στην Κρηνίδα και η εκδρομή θα σας μείνει αξέχαστη.

Καλοκαίρι  

Η δροσιά που κρατά η περιοχή τους καλοκαιρινούς μήνες, την κάνει ελκυστικό προορισμό για το καλοκαίρι. Μπορείτε να μείνετε σε κάποιον από τους ξενώνες της περιοχής  και να απολαύσετε τα μπάνια σας στις κοντινές παραλίες. Η φιλοξενία των κατοίκων, το τσιπουράκι κάτω από τις κληματαριές  τα καλοκαιρινά βράδια, οι πολλές εκδηλώσεις και τα πανηγύρια  σε όλους τους οικισμούς  καθώς και οι μεγάλες εκδηλώσεις του Φεστιβάλ, είναι οι λόγοι για τους οποίους αξίζει να επιλέξετε την περιοχή της Αμφιπόλεως για τις καλοκαιρινές σας διακοπές.  Κατά την διαμονή σας  μπορείτε να συνδυάσετε πολλά πράγματα  και να φύγετε γεμάτοι από όμορφες αναμνήσεις. Απολαύστε τη θάλασσα στην παραλία των Κερδυλίων  ή στην πολύβουη Παραλία Οφρυνίου. Επισκεφθείτε  το εντυπωσιακό Μουσείο Αμφίπολης και ύστερα θαυμάστε –έστω και από μακριά- τον εντυπωσιακό σε όγκο τύμβο Καστά επάνω από το χωριό Μεσολακκιά. Επισκεφθείτε στην συνέχεια την  Ι.Μονή Εικοσιφοίνισσας και   τελειώστε την περιπλάνηση σας με μία επίσκεψη στο εξαιρετικό  λαογραφικό Μουσείο «Χαγιάτι Λαδιά»  στην  Πρώτη.      

Φθινόπωρο  

Αν περάσετε μερικές μέρες του Φθινοπώρου στην ευρύτερη περιοχή, θα καταλάβετε γιατί όσοι φεύγουν επιστρέφουν και πάλι. Οι τρύγοι στα αμπέλια και στους ελαιώνες, τα καζάνια και τα οινοποιεία που δουλεύουν νύχτα μέρα, η πιο χαλαρή ατμόσφαιρα που επικρατεί σε σχέση με το καλοκαίρι, η γιορτή κρασιού «Κουρήτος», οι πιο ήρεμοι ρυθμοί της ζωής θα σας κάνουν να λατρέψετε το μέρος. Επισκεφθείτε την περιοχή ένα Σαββατοκύριακο με την παρέα σας, συνδυάζοντας το ταξίδι σας με τα γεγονότα της νεότερης ιστορίας που σημάδεψαν τον τόπο, ξεκινώντας την περιπλάνησή σας από τα Παλαιά Άνω και Κάτω Κερδύλια.  Είναι το μοναδικό «Μαρτυρικό χωριό» στην Ελλάδα και ένα από τα δύο σε ολόκληρη την Ευρώπη που δεν κατοικήθηκε ποτέ ξανά μετά το Ολοκαύτωμα. Η θέα από την παλιά εκκλησία του Αγ. Γεωργίου και από το μνημείο του Ολοκαυτώματος θα σας μείνει αξέχαστη. Συνεχίστε την περιήγηση σας στο μικρό αλλά πολύ ενδιαφέρον ιστορικό μουσείο της Κορμίστας -στον ίδιο χώρο που έγινε το ολοκαύτωμα-  για να  μάθετε   τα γεγονότα τα οποία έδωσαν στην Κορμίστα τον χαρακτηρισμό «Μαρτυρικό χωριό». Η πολύ όμορφη  διαδρομή στις παρυφές του Παγγαίου, η όμορφη πλατεία του χωριού και οι φιλόξενοι άνθρωποι, είναι μερικοί ακόμα επιπλέον  λόγοι για μία επίσκεψη. Φυσικά μια επίσκεψη σε κάποιο οινοποιείο ή σε κάποιο ρακοκάζανο είναι απαραίτητη! 

Χειμώνας  

Με μικρή ή με μεγαλύτερη παρέα ο Χειμώνας είναι μια καλή εποχή για να επισκεφθείτε τα χωριά του Δυτικού Παγγαίου. Τι άλλο να επιθυμήσει κανείς όταν υπάρχουν όμορφα  τοπία,  ζεστοί ξενώνες, φιλόξενοι χαμογελαστοί άνθρωποι, καλό φαγητό και κρασί μπροστά στο τζάκι; Το χιονοδρομικό κέντρο του Φαλακρού είναι σε κοντινή απόσταση και μπορείτε να μείνετε εδώ  πριν και μετά το σκι σας. Η  διαμονή σας στα ξενοδοχεία της περιοχής μπορεί να συνδυαστεί και με μια ημερήσια βόλτα στην Ονειρούπολη της Δράμας ή με την συμμετοχή σας στο «Κουρμπάνι» στην Αγγίστα ανήμερα του Αι-Γιαννιού.  Βέβαια μπορείτε να κάνετε και μία περιπλάνηση σε επιλεγμένους αρχαιολογικούς χώρους ξεκινώντας την περιήγηση σας από το πάρα πολύ ενδιαφέρον Αρχαιολογικό  Μουσείο Αμφιπόλεως με τα  εξαιρετικά εκθέματα, στο οποίο   θα μάθετε την ιστορία της περιοχής και  συνεχίστε στο εντυπωσιακό αρχαίο Γυμνάσιο Αμφιπόλεως που είναι ένα από τα πιο εντυπωσιακά αξιοθέατα της αρχαίας περιόδου της πόλεως.  Για το τέλος της ημέρας επισκεφθείτε  τον άριστα διατηρημένο και πολύ εντυπωσιακό Μακεδονικό τάφο στον Σταθμό Αγγίστας στην κορυφή του λόφου .  Αν διαθέτετε όχημα 4Χ4 οδηγήστε μέχρι τα Παλαιά  Λακοβήκκια και θα εντυπωσιαστείτε από το εγκαταλελειμμένο χωριό. Αν πάλι επιθυμείτε να κάνετε ήρεμα Χριστούγεννα και Πρωτοχρονιά με ρομαντικούς περιπάτους και δείπνο μπροστά στο τζάκι με καλό κόκκινο κρασί,  μην ψάχνετε πουθενά αλλού. Αυτός ο τόπος είναι για εσάς.