ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΣΤΗΝ ΦΥΣΗ_1920x1080_03

ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΣΤΗΝ ΦΥΣΗ

Παρατήρηση πουλιών στο Δέλτα του Στρυμόνα

Ο μικρός αυτός υγρότοπος είναι πολύ σημαντικός για την ορνιθοπανίδα της περιοχής, καθώς αποτελεί σταθμό για μεταναστευτικά πουλιά, ιδιαίτερα για τα παρυδάτια και τους γλάρους. Επίσης, στα αναπαραγόμενα είδη περιλαμβάνονται ο πελαργός, ο καλαμόκιρκος, η αλκυόνη, ο καλαμοκανάς, η πετροτριλίδα, το νεροχελίδονο, το ποταμογλάρονο, το νανογλάρονο, η γαλιάντρα και ο γαϊδουροκεφαλάς.   

Ποδηλατικές διαδρομές  

1. Από τον Σταθμό  Αγγίστας   μία όμορφη και εύκολη χωμάτινη διαδρομή.5 περίπου χιλ. Από τον οικισμό μπορείτε να κατέβετε στο φράγμα του Αγγίτη για πικ-νικ, ψάρεμα ή ακόμα και κολύμπι  ή να ανηφορίσετε στα αριστερά σας με κατεύθυνση τον λόφο που βρίσκεται ο Μακεδονικό τάφος Α.                                                                                                                                        

2.  Στις παρυφές του Παγγαίου, η χωμάτινη διαδρομή 6-7 χιλιομέτρων από την Νέα Φυλή  μέχρι το εγκαταλειμμένο χωριό Λακοβήκκια , προσφέρεται για ορεινή ποδηλασία μέτριας  δυσκολίας.    

3. Από τον οικισμό Κορμίστα η ανηφορική ασφάλτινη διαδρομή προς την Ι.Μονή Εικοσιφοίνισσας διασχίζει κατάφυτες πλαγιές και περνά από σημεία με όμορφη θέα.

4.  Από τη Συμβολή,  μπορείτε να ακολουθήσετε τον αγροτικό δρόμο (3 χιλ. άσφαλτος και 1,5 χιλ. χωματόδρομος) μέχρι το Σπήλαιο Αλιστράτης και από εκεί   να καταλήξετε στο Ρωμαϊκό γεφύρι στον Σταθμού Αγγίστας.       

5.  Περιηγηθείτε στον αρχαιολογικό χώρο της Αμφίπολης (Αρχαιολογικό Μουσείο-Αρχαίο Γυμνάσιο-Παλαιοχριστιανικές Βασιλικές-Βόρειο τείχος–Πύργος Μαρμαρίου-Αρχαία Ξύλινη Γέφυρα–παραποτάμιος δρόμος-Λέων Αμφιπόλεως και μπορείτε να συνεχίσετε μέχρι το μνημείο του Ολοκαυτώματος των Κερδυλίων.  

6. Για ημερήσια περιήγηση σε όλη την ευρύτερη περιοχή ξεκινείστε από  το Αρχαιολογικό Μουσείο, συνεχίσετε προς την Μεσολακκιά  την Παλαιοκώμη και στρίψτε προς την Νέα Φυλή για να δείτε την όμορφη πλατεία του χωριού. Συνεχίζετε προς τον παραδοσιακό οικισμό Μικρό Σούλι και αφού διασχίσετε το όμορφο Ροδολίβος κατευθυνθείτε προς την Πρώτη και  κάντε την βόλτα σας στον οικισμό και συνεχίσετε προς την Αγγίστα, τον Σταθμό Αγγίστας, την Λευκοθέα, την Αλιστράτη, το Σπήλαιο Αλιστράτης και την Σκοπιά ή  να συνεχίσετε προ την ιστορική Νέα Μπάφρα και την Κορμίστα. Η διαδρομή δεν παρουσιάζει ιδιαίτερες δυσκολίες.  

Αιωροπτερισμός-Parapede                       

Στις πλαγιές του Δυτικού Παγγαίου μπορείτε να απογειωθείτε με το parapende ή το αιωρόπτερο σας από το εκκλησάκι της  Μεταμόρφωσης του Σωτήρος που κοιτάζει από ψηλά την κοιλάδα του Στρυμόνα και ατενίζει απέναντι τα Κερδύλια. Για την προσγείωση σας μπορείτε να επιλέξετε όποιο σημείο της κοιλάδας του Στρυμόνα επιθυμείτε. Η ανάβαση με 4χ4 στην πλαγιά, ξεκινά από την Νέα Φυλή ή το Μικρό Σούλι και μετά από περίπου 45 λεπτά ανάβασης  καταλήγει  στο εκκλησάκι. 

 Ορειβασία-πεζοπορία  

Μπορείτε να ακολουθήσετε τα καταγεγραμμένα μονοπάτια του Παγγαίου αφού πρώτα ενημερωθείτε από τους τοπικούς Ορειβατικούς συλλόγους.

 

1 Από τον  οικισμό Συμβολή ακολουθήστε το αριστερό μονοπάτι δίπλα στο φαράγγι μέχρι το πρώτο κιόσκι και στην συνέχεια μέχρι τα σκαλοπάτια που οδηγούν στην πεζογέφυρα επάνω από το φαράγγι (απόσταση περίπου 4 χιλιόμετρα). Αφού  διασχίσετε την πεζογέφυρα μπορείτε να πάτε δεξιά για επιστροφή από μονοπάτι προς το χωριό Συμβολή ή να ανέβετε προς το Σπήλαιο Αλιστράτης.